Gardiane z byka wg Alexandre’a
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 10
Składniki:
-
2 kg mięsa byka z Camargue; kawałki po 40 - 50 gr (łopatka, karkówka, udziec)
- 600 gr marchwi
- 600 gr kopru
- 400 gr selera
- 2 cebule
- 200 gr boczku wędzonego
- 2 pory
- 2 duże łyżki mąki
- 2 butelki czerwonego wina (côtes du Rhône, costières de Nîmes)
- 2 ząbki czosnku
- 20 gr świeżego imbiru
- skórka pomarańczy
- skórka cytryny
- 140 gr koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu płynnego
- Pęczek tymianku, liść laurowy, rozmaryn
- 200 gr czarnych oliwek bez pestek
- 200 gr skóry wołowej
- 3 goździki
- 30 gr anchois
- 100 gr masła
- 10 gr pastis
- 100 ml oliwy z oliwek
- Ryż:
- 100 gr na osobę i duża garść siana
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. 48 godz. przed gotowaniem (lub 24 - jeśli nam się spieszy) przygotuj marynatę: pokrój zgrubnie marchew, seler, koper. Włóż je do dużego garnka. Dodaj cebulę naszpikowaną goździkami, obrany i wyciśnięty czosnek, imbir obrany i starty, miód, skórki (bez białego). Dodaj mięso, wymieszaj, wlej butelkę wina (albo więcej, bo mięso musi być zakryte). Marynuj 48 godz. w chłodnym miejscu.
2. Po dwóch dniach umieść durszlak na dużym garnku i przefiltruj marynatę. Wyjmij kawałki mięsa i umieść je na ręczniku papierowym, żeby je osuszyć. Wlej oliwę z oliwek do dużego żeliwnego garnka. Gdy się rozgrzeje, włóż mięso, luźno.
3. Posiekaj pory i cebulę. Wyjmij mięso z garnka. Zeszklij pory, cebule i boczek. Dodaj mięso i smaż 2 minuty. Dodaj skórę, wino z marynaty, resztę wina, garść soli gruboziarnistej, pieprz, zioła i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Przygotuj masło sardelowe: wymieszaj miękkie masło z anchois i anyżówką (pastis). Wstaw w chłodne miejsce.
4. Dodaj warzywa z marynaty i gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
5. 30 minut przed końcem gotowania, dodaj oliwki bez pestek. Tuż przed podaniem dodaj masło anchois.
6. Przygotuj ryż z sianem. Wsyp ryż do szybkowaru, wlej tyle wody ile ryżu, posól i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Włóż siano do koszyka do gotowania na parze i wstaw do szybkowaru. Zamknij szybkowar i nastaw na duży ogień. Gdy para zacznie się wydobywać z zaworu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut.
7. Mięso bycze podawaj z ryżem.
Rady Julie:
Zamiast mięsa byka z Camargue może być wołowina, a jeszcze lepiej - dzik.
Zalecam warzywa eko.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź