Gardiane z byka wg Alexandre’a

Gardiane z byka wg Alexandre’a
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
10

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. 48 godz. przed gotowaniem (lub 24 - jeśli nam się spieszy) przygotuj marynatę: pokrój zgrubnie marchew, seler, koper. Włóż je do dużego garnka. Dodaj cebulę naszpikowaną goździkami, obrany i wyciśnięty czosnek, imbir obrany i starty, miód, skórki (bez białego). Dodaj mięso, wymieszaj, wlej butelkę wina (albo więcej, bo mięso musi być zakryte). Marynuj 48 godz. w chłodnym miejscu.
2. Po dwóch dniach umieść durszlak na dużym garnku i przefiltruj marynatę. Wyjmij kawałki mięsa i umieść je na ręczniku papierowym, żeby je osuszyć. Wlej oliwę z oliwek do dużego żeliwnego garnka. Gdy się rozgrzeje, włóż mięso, luźno.
3. Posiekaj pory i cebulę. Wyjmij mięso z garnka. Zeszklij pory, cebule i boczek. Dodaj mięso i smaż 2 minuty. Dodaj skórę, wino z marynaty, resztę wina, garść soli gruboziarnistej, pieprz, zioła i koncentrat pomidorowy. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 90 minut. Przygotuj masło sardelowe: wymieszaj miękkie masło z anchois i anyżówką (pastis). Wstaw w chłodne miejsce.
4. Dodaj warzywa z marynaty i gotuj na wolnym ogniu przez 90 minut.
5. 30 minut przed końcem gotowania, dodaj oliwki bez pestek. Tuż przed podaniem dodaj masło anchois.
6. Przygotuj ryż z sianem. Wsyp ryż do szybkowaru, wlej tyle wody ile ryżu, posól i dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek. Włóż siano do koszyka do gotowania na parze i wstaw do szybkowaru. Zamknij szybkowar i nastaw na duży ogień. Gdy para zacznie się wydobywać z zaworu, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut.
7. Mięso bycze podawaj z ryżem.


Rady Julie:
Zamiast mięsa byka z Camargue może być wołowina, a jeszcze lepiej - dzik.
Zalecam warzywa eko.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA