Francuskie tosty po amerykańsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Francuskie tosty:2 jajka
100 g drobnego cukru
125 ml mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu i trochę do oprószenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 grubych (około 2,5cm) kromek miękkiego białego chleba bez skórki
1 łyżka masła
czubata łyżka masła
1 łyżka drobnego cukru
2 banany, pokrojone ukośnie na grube plastry
syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
1. Ubij jajka w płytkiej średniej misce, a następnie wmieszaj cukier, mleko, cynamon i wanilię. Przekrój kromki chleba na trójkąty.
2. Zanurz pieczywo w jajecznej mieszaninie. Tuż przed smażeniem oprósz dodatkowo cynamonem. Roztop na patelni masło i rozłóż na dnie kawałki chleba. Smaż kromki, dokładając ewentualnie więcej masła i obracając, żeby były złociste z obu stron. Przechowaj je w cieple.
3. Przed podaniem na drugiej patelni roztop masło, wmieszaj cukier i usmaż plastry bananów, aż się zezłocą i skarmelizują. Podaj tosty z bananami, polane klonowym syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W