Flaki z tuńczyka według przepisu Jocelyne
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 72)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
4 żołądki tuńczyka oczyszczone, wypłukane w wodzie z octem i wyszczotkowane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki pietruszki
- 2 liście laurowe
- ¾ butelki czerwonego wina
- 350 gr przecieru pomidorowego
- duża garść ziaren kopru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Obrać i posiekać cebulę z pietruszką.
2. Zanurzyć żołądki w osolonej wodzie, dodać 2 liście laurowe. Zagotować i pozostawić jeszcze na 45 minut na małym ogniu.
3. Wlać 50 ml oliwy na patelnię, dodać cebule i podsmażyć.
4. Odsączyć flaki, pokroić na kostkę o bokach po 5 cm, dodać je na patelnię, wymieszać, dusić przez 2 minuty. Podlać winem, zagotować, odparowywać przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy oraz ziarna kopru. Pozostawić na ogniu na 45 minut do 1 godz.
5. Podawać na gorąco z gotowanymi ziemniakami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W