Flaczki z boczniaków z plastrami wołowiny
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny, Dania z grzybów
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g dużych kapeluszy boczniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 litry wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- świeży czosnek
- kilka cienkich plasterków polędwicy wołowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczniaki pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na dwóch łyżkach oleju. Następnie podlać wywarem i ugotować.
W tym czasie zetrzeć warzywa i razem z posiekaną w kostkę cebulą poddusić na oleju. Dodać paprykę i podsmażyć przez chwilę. Wszystko zalać bulionem i wymieszać. Dodać podsmażone boczniaki i gotować wszystko jeszcze 20 minut. W tym czasie doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i czosnkiem.
Polędwicę przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na talerzu, zalać flaczkami z boczniaków.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W