Flaczki z boczniaków z plastrami wołowiny

Flaczki z boczniaków z plastrami wołowiny
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 500 g dużych kapeluszy boczniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • świeży czosnek
  • kilka cienkich plasterków polędwicy wołowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczniaki pokroić na paski i podsmażyć przez chwilę na dwóch łyżkach oleju. Następnie podlać wywarem i ugotować.

W tym czasie zetrzeć warzywa i razem z posiekaną w kostkę cebulą poddusić na oleju. Dodać paprykę i podsmażyć przez chwilę. Wszystko zalać bulionem i wymieszać. Dodać podsmażone boczniaki i gotować wszystko jeszcze 20 minut. W tym czasie doprawić do smaku, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i czosnkiem.

Polędwicę przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na talerzu, zalać flaczkami z boczniaków.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA