Filety z kurczaka pieczone w ziołach

Filety z kurczaka pieczone w ziołach
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmiksuj w malakserze albo utrzyj w moździerzu dymkę, czosnek, tymianek i oregano z solą i oliwą. Dodaj imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – i wymieszaj. Natrzyj filety ziołową mieszaniną i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piecz bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej, skropione sokiem z limonki. Można filety ugrillować, odwracając je w połowie pieczenia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA