Filety z kurczaka pieczone w ziołach
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 szklanki dymki
- posiekanej
- 2 ząbki czosnku
- posiekanego
- 3 łyżki świeżego tymianku
- posiekanego
- 3 łyżki świeżego oregano
- posiekanego
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 1½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
- 6 filetów z kurczaka
- sok z limonki do skropienia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmiksuj w malakserze albo utrzyj w moździerzu dymkę, czosnek, tymianek i oregano z solą i oliwą. Dodaj imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – i wymieszaj. Natrzyj filety ziołową mieszaniną i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piecz bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej, skropione sokiem z limonki. Można filety ugrillować, odwracając je w połowie pieczenia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W