Far ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 60)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
250 gr cukru
- 200 gr mąki
- 1 litr mleka pełnego (surowego)
- 4 jaja
- śliwki (w zależności od wielkości foremki)
- 30 gr masła solonego
- 1 laska wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj jaja. Energicznie ubij. Podgrzej trochę mleko z laską wanilii.
2. Obficie wysmaruj duże naczynie szklane lub gliniane, ułóż śliwki na dnie, regularnie. Wlej masę, wstaw do piekarnika. 210 stopni C, 60 minut, bez termoobiegu, na kratce.
Rady Julie:
Yveline zostawia pestki w śliwkach, ale chyba lepiej je usunąć.
Jeśli mleko stało poza lodówka, to nie trzeba go podgrzewać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W