Empanadas
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 56)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia hiszpańska
Składniki:
- kilogram mielonej jagnięciny
- 3 łyżki oliwy
- posiekana cebula
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- półtorej łyżeczki uprażonego, zmielonego kminu
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- łyżka papryki
- 2 filiżanki przecieru pomidorowego
- pół filiżanki natki kolendry
- chili do smaku
- 2 żółtka roztrzepane z 4 łyżkami mleka
Ciasto:
- 600 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- jajko
- 500 g mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i mięso. Smażyć mieszając. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż mięso będzie gotowe. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dołożyć kolendrę. Mąkę przesiać z solą. Dodać jajko i jogurt. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Rozgrzać piekarnik do 200°C i natłuścić formy do pieczenia. Podzielić ciasto na sześćdziesięciogramowe porcje. Rozwałkować formując koła. Przełożyć do foremek, nałożyć farsz i całość zakryć ciastem. Skleić brzegi, a wierzch posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec przez 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W