Dyniowy creme brulee
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania z dyni
Składniki:
- 1-2 małe dynie
- 2½ szklanki śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- ½ szklanki złocistego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki białego cukru
- 10 żółtek
- ½ + ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka brandy
- 8 łyżek drobnego cukru do posypania i przypalenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przekrój dynie na połówki, usuń gniazda nasienne i ułóż połówki na blasze miąższem do dołu. Ponakłuwaj skórę dyń widelcem i piecz 30 – 40 min, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij łyżką miąższ i zmiel w malakserze na gładkie puree. Odmierz 2 szklanki, a resztę podziel na porcje i włóż do zamrażalnika.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ustaw 8 kokilek na blasze o wysokich brzegach. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob nożem miąższ. Podgrzej śmietanę z wanilią (na czas podgrzewania możesz też wrzucić do śmietany pusty strączek), nie doprowadzając jej do wrzenia. W malakserze wymieszaj 2 szklanki miąższu dyni z cukrem, żółtkami, ½ łyżeczki cynamonu, imbirem, zielem angielskim i brandy. Mieszając na wolnych obrotach wlej powoli śmietanę. Rozlej przygotowany krem custard do kokilek, wlej wrzątek do blachy (do połowy wysokości kokilek) i piecz ok. 30 min, aż krem będzie średnio ścięty. Wyjmij kokilki z wrzątku, odstaw na 20 min., żeby ostygły i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem zmieszaj 8 łyżek drobnego cukru z ¼ łyżeczki cynamonu, posyp porcje kremu custard w kokilkach i przypiecz specjalnym palnikiem do brulée albo wstaw na 5-7 sekund do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę. Natychmiast podawaj.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ustaw 8 kokilek na blasze o wysokich brzegach. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob nożem miąższ. Podgrzej śmietanę z wanilią (na czas podgrzewania możesz też wrzucić do śmietany pusty strączek), nie doprowadzając jej do wrzenia. W malakserze wymieszaj 2 szklanki miąższu dyni z cukrem, żółtkami, ½ łyżeczki cynamonu, imbirem, zielem angielskim i brandy. Mieszając na wolnych obrotach wlej powoli śmietanę. Rozlej przygotowany krem custard do kokilek, wlej wrzątek do blachy (do połowy wysokości kokilek) i piecz ok. 30 min, aż krem będzie średnio ścięty. Wyjmij kokilki z wrzątku, odstaw na 20 min., żeby ostygły i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem zmieszaj 8 łyżek drobnego cukru z ¼ łyżeczki cynamonu, posyp porcje kremu custard w kokilkach i przypiecz specjalnym palnikiem do brulée albo wstaw na 5-7 sekund do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę. Natychmiast podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W