Dyniowe cannelloni

Dyniowe cannelloni
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z dyni
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
6 świeżych płatów lazanii, przekrojonych wzdłuż na pół
masło
oliwa
sałata, do podania

Na farsz:
1,25 kg dyni, obranej i pozbawionej pestek
1 duża czerwona cebula, pokrojona w wąskie cząstki
2 łyżki oliwy extra vergine
2 duże łyżki masła
2 łyżeczki tymianku
½ łyżeczki płatków chili
240 g ricotty

Na sos serowy:
40 g masła
2 łyżki mąki
750 ml mleka
35 świeżo startego parmezanu

Nadzienie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Pokrój dynię w trzycentymetrowe kawałki i umieść na dużej blasze wraz z cebulą. Skrop oliwą, dodaj masło, posyp tymiankiem, chili, solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Piecz 40 minut lub do momentu, gdy warzywa się zrumienią. Od czasu do czasu zamieszaj. Wyjmij warzywa z piekarnika i odstaw, by nieco ostygły. Umieść je w misce i niezbyt dokładnie zmiażdż widelcem.

Sos serowy:
Kiedy dynia się piecze, w dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszając, gotuj 2-3 minuty lub do chwili, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. Mieszaj, aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdejmij garnek z ognia, dodaj 2/3 parmezanu i mieszaj, aż się rozpuści. Dopraw solą.
Natłuść naczynie żaroodporne, które pomieści 12 cannelloni. Zanurzaj płaty lazanii w zimnej wodzie, by je nawilżyć. Na środek każdego paska nałóż dużą łyżkę nadzienia dyniowego. Dodaj łyżeczkę ricotty. Zwijaj paski lazanii, zaczynając od węższego boku. Na dno naczynia wylej 1/3 sosu serowego. Na wierzchu w jednej warstwie ułóż cannelloni. Polej pozostałym sosem. Posyp parmezanem, skrop odrobiną oliwy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz cannelloni 35-40 minut lub do czasu, gdy wierzch potrawy się zrumieni i pojawią się pęcherze powietrza. Podawaj z sałatą.

© Bill Granger




 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA