Dwukrotnie smażona wieprzowina
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- ok. 450 g
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 łyżki masła
- oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub mieszanki
- 60 ml śmietany
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sok z cytryny lub Calvados (niekoniecznie)
- siekana natka pietruszki do przybrania (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oprószyć mięso pieprzem i solą. Rozgrzać przez minutę dużą patelnię na średnim ogniu, dodać 2 łyżki masła i/lub oliwy. Kiedy piana z masła zacznie opadać lub oliwa zrobi się rzadka, włożyć mięso (w razie gdyby się nie mieściło, można zgiąć). Zrumienić porządnie z każdej strony (ok 4-6 minut), wyjąć z patelni. Kiedy patelnia trochę ostygnie, kontynuować. Pokroić mięso na plastry grube na ok. 2,5 cm. Ponownie rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać pozostałe masło i/lub oliwę. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć plastry polędwicy. Zrumienić z obu stron, ok. 2-3 minuty po każdej stronie. Zmniejszyć ogień i wyjąć mięso na ciepły talerz. Wlać na patelnię 125 ml wody, zwiększyć ogień do dużego i zagotować, mieszając i skrobiąc przez minutę. Trochę przykręcić ogień, dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Wmieszać musztardę, sok z cytryny lub Calvados, spróbować i doprawić. Podawać mięso polane sosem, można przybrać natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W