Domowe sconesy
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 3½ szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby więcej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki cukru
- plus do posypania
- 115 g stopionego masła
- plus do smarowania
- ⅓ szklanki koryntek (małych
- ciemnych rodzynków)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W jednej dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej dużej misce wymieszać maślankę, jajko i cukier. Dodać dwie trzecie suchych składników do płynnych składników i wymieszać. Cały czas mieszając, wlać stopione i lekko wystudzone masło. Dodać resztę suchych składników oraz koryntki i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, krótko wyrobić i podzielić na trzy równe części. Uformować z nich dość grube placki o średnicy 12 cm i ostrym nożem pokroić na ćwiartki. Ułożyć sconesy na blasze, posmarować stopionym masłem i posypać cukrem. Piec 20 - 25 minut, aż lekko się zrumienią. Podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W