Domowe sconesy

Domowe sconesy
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 3½ szklanki mąki pszennej (w razie potrzeby więcej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • plus do posypania
  • 115 g stopionego masła
  • plus do smarowania
  • ⅓ szklanki koryntek (małych
  • ciemnych rodzynków)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. W jednej dużej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej dużej misce wymieszać maślankę, jajko i cukier. Dodać dwie trzecie suchych składników do płynnych składników i wymieszać. Cały czas mieszając, wlać stopione i lekko wystudzone masło. Dodać resztę suchych składników oraz koryntki i wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki. Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, krótko wyrobić i podzielić na trzy równe części. Uformować z nich dość grube placki o średnicy 12 cm i ostrym nożem pokroić na ćwiartki. Ułożyć sconesy na blasze, posmarować stopionym masłem i posypać cukrem. Piec 20 - 25 minut, aż lekko się zrumienią. Podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA