Domowe pátê z wątróbek kurczaków
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes za stołem (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 250 g wątróbek kurczaków
- mleko do namoczenia
- sól i świeżo zmielony
- biały pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 100 g zmiękczonego masła
- 100 ml kremówki
- nieco dobrej brandy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wątróbki kurczaków mocz przez 24 godziny w mleku. Odcedź je i osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez trzy minuty. Powinny być lekko krwiste, stwardnieć na zewnątrz, pozostając w środku miękkie. Przecedź wątróbki na durszlaku i wystudź. Wrzuć do robota kuchennego. Dosyp sól, świeżo zmielony, biały pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zmiksuj na gładką, puszystą masę. Dodaj masło. Zmiksuj razem. Wlewaj stopniowo śmietanę, nie przerywając ubijania. Wlej brandy. Krótko zmiksuj. Gotowe pátê przetrzyj przez sito. Przełóż do kokilek. Wstaw do lodówki, niech się zetnie. Podawaj z galaretką jabłkową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W