Curry z kalmarów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:350 g oczyszczonych kalmarów
3 kawałki goraki
¼ łyżeczki ziaren kminu
½ łyżeczki mielonej chili
½ łyżeczki mielonej kurkumy
1½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki kozieradki
50 g masła klarowanego ghee
½ cebuli, drobno posiekanej
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 gałązka liści curry
2 małe zielone chili, posiekane
300 ml mleczka kokosowego
100 ml śmietanki kokosowej
sok z ½ limonki
Przygotowanie:
Korpusy kalmarów kroimy w jednocentymetrowe krążki i przekładamy do naczynia. Dodajemy macki i głowy, gorakę i resztę przypraw. Doprawiamy pieprzem. W naczyniu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę, czosnek, liście curry i chili. Smażymy 4 minuty, aż cebula się zrumieni. Zwiększamy ogień, dodaj kalmary i smażymy 3 minuty, mieszając. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż kalmary zmiękną. Dodajemy śmietankę kokosową i sok z limonki, mieszamy. Doprawiamy solą. Powinniśmy otrzymać gęsty ciemny sos.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia lankijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W