Ciasto francuskie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Martha piecze (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- ½ kilograma mąki (około 3 ¼ miarki)
- plus mąka do posypania
- ½ kilograma zimnego pokrojonego masła
- 2 ½ łyżeczki soli
- 1 ¼- 1 ½ miarki tłustej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Starannie zważyć mąkę. Utrzeć mikserem masło na gładką masę. Dodać ½ miarki mąki. Wymieszać na gładką masę. Uformować z ciasta kwadrat grubości 2 ½ centymetra. Kwadrat powinien mieć bok długości 12 cm. Zawinąć ciasto w folię i chłodzić przez przynajmniej 30 minut. 2. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę i sól. Stopniowo dodawać śmietanę. Mieszać aż powstanie gęste ciasto, nie powinno być lepkie. Nie mieszać zbyt długo. Rozwałkować ciasto na prostokąt 30 cm x 17 cm. Zawinąć w folię i chłodzić przynajmniej przez 30 minut. Wyjąć ciasto z dodatkiem mąki z lodówki. Położyć na oprószonym mąką blacie. Położyć ciasto z masłem w dolnej części prostokąta. Zawinąć prostokątne ciasto, żeby zupełnie zakryć masło. Zlepić brzegi, szczególnie mocno na rogach. Zawinąć w folię i chłodzić przez przynajmniej 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na oprószonym mąką blacie i delikatnie rozwałkować. Wałkować tylko w jednym kierunku. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Uformować rękoma brzegi ciasta. Zmieść nadmiar mąki suchym pędzelkiem. Ustawiamy ciasto krótszym bokiem w naszą stronę i 3 razy zawijamy. Pilnujemy, żeby wszystkie rogi były kwadratowe. Obracamy ciasto zgodnie ze wskazówkami zegara o trzy czwarte obrotu. Otwarta część ciasta powinna znaleźć się z prawej strony. To pierwszy etap. Wałkujemy ciasto na skos. Formujemy prostokąt. Wałkujemy w tę samą stronę co poprzednio. Znów zawijamy ciasto na trzy części. To drugi etap. Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy przez godzinę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W