Chrupiące tacos z sandacza
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- 300-400 g sandacza (lub innej ryby o białym mięsie), pokrojonego na kawałki
Panierka:
- 45 g mąki
- 180 g panierki Panko
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki kminu
3 jajka do zamaczania
- olej do smażenia
- tortille
Majonez z chili:
- 5 łyżek majonezu
- ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki czosnku, startego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- sól morska
Salsa:
- ½ bulwy fenkułu, pokrojonej na cienkie plasterki
- 375 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka czosnku, posiekanego
- 1 pęczek kolendry, posiekanej
- 1½ łyżki czerwonej cebuli, posiekanej
- sok z 2 limonek
- 1 puszka małej białej fasolki
- 3 łyżki cukru
- ½-1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokrój rybę na mniejsze kawałki i oprósz solą.
Wymieszaj dokładnie składniki panierki. Rozbij 3 jajka na płaski talerz. Zanurzaj kawałki ryby w jajku, a następnie obtaczaj w panierce. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor, około 5 minut. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj salsę. Pokrój fenkuł na cienkie plasterki, pomidory w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Możesz zaostrzyć smak salsy, dodając chili jalapeño. Wstaw mieszaninę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Przygotuj majonez z chili. Wymieszaj dokładnie składniki.
Z tortilli wytnij małe krążki. Podgrzej na patelni, aż lekko się zrumienią z obu stron. Nałóż na nie porcję salsy, majonezu z chili i smażonego sandacza. Przybierz listkami kolendry i ósemkami limonki.
Wymieszaj dokładnie składniki panierki. Rozbij 3 jajka na płaski talerz. Zanurzaj kawałki ryby w jajku, a następnie obtaczaj w panierce. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor, około 5 minut. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.
Przygotuj salsę. Pokrój fenkuł na cienkie plasterki, pomidory w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Możesz zaostrzyć smak salsy, dodając chili jalapeño. Wstaw mieszaninę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Przygotuj majonez z chili. Wymieszaj dokładnie składniki.
Z tortilli wytnij małe krążki. Podgrzej na patelni, aż lekko się zrumienią z obu stron. Nałóż na nie porcję salsy, majonezu z chili i smażonego sandacza. Przybierz listkami kolendry i ósemkami limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W