Chrupiące tacos z sandacza

Chrupiące tacos z sandacza
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 300-400 g sandacza (lub innej ryby o białym mięsie), pokrojonego na kawałki
Panierka:
  • 45 g mąki
  • 180 g panierki Panko
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki kminu
3 jajka do zamaczania
  • olej do smażenia
  • tortille
Majonez z chili:
  • 5 łyżek majonezu
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki czosnku, startego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • sól morska
Salsa:
  • ½ bulwy fenkułu, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 375 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka czosnku, posiekanego
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 1½ łyżki czerwonej cebuli, posiekanej
  • sok z 2 limonek
  • 1 puszka małej białej fasolki
  • 3 łyżki cukru
  • ½-1 łyżeczka soli
  • 50 ml oliwy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój rybę na mniejsze kawałki i oprósz solą.

Wymieszaj dokładnie składniki panierki. Rozbij 3 jajka na płaski talerz. Zanurzaj kawałki ryby w jajku, a następnie obtaczaj w panierce. Smaż na gorącym oleju na złoty kolor, około 5 minut. Odkładaj na ręcznik papierowy, aby osączyć rybę z nadmiaru tłuszczu.

Przygotuj salsę. Pokrój fenkuł na cienkie plasterki, pomidory w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę, czosnek i kolendrę. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Możesz zaostrzyć smak salsy, dodając chili jalapeño. Wstaw mieszaninę do lodówki, żeby smaki się połączyły.

Przygotuj majonez z chili. Wymieszaj dokładnie składniki.

Z tortilli wytnij małe krążki. Podgrzej na patelni, aż lekko się zrumienią z obu stron. Nałóż na nie porcję salsy, majonezu z chili i smażonego sandacza. Przybierz listkami kolendry i ósemkami limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA