Burgery z jagnięciny z ziołowym sosem

Burgery z jagnięciny z ziołowym sosem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Burgery
1 mała cebula, pokrojona w ćwiartki
kawałek świeżego imbiru długości 4 cm
4 duże ząbki czosnku
20 g świeżej kolendry (łodyżki i liście)
2-3 zielone papryczki chilli
450 g mielonej jagnięciny
¾ łyżeczki mielonego kminu
1½ łyżeczki garam masala
sól do smaku
1 duże jajko
2 grube kromki białego chleba, rozdrobnione w blenderze na okruchy
olej roślinny do natłuszczenia patelni

Ziołowy sos
200 g jogurtu greckiego
30 g posiekanej świeżej kolendry
15 g posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku

Do podania
6 bułek do hamburgerów
1 cebula, pokrojona w plastry
2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry
liście chrupkiej zielonej sałaty

Przygotowanie
Cebulę, imbir, czosnek, kolendrę i papryczki grubo posiekać lub rozdrobnić mikserem. Włożyć do miski z jagnięciną, dodać kmin, garam masalę, sól, jajko i okruchy chleba. Dokładnie wymieszać. Uformować sześć burgerów jednakowej wielkości i schłodzić je w lodówce co najmniej 20 minut. Wyjąć na pół godziny przed grillowaniem. Tymczasem wymieszać w misce wszystkie składniki ziołowego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Zgrillować burgery na natłuszczonej patelni albo w piekarniku na natłuszczonej blasze, po 4-5 minut z każdej strony. Podgrzać w piekarniku bułki (3-4 minuty). Przekroić bułki na pół. Na jednej połówce położyć kilka listków sałaty i burgera, na to plasterki pomidora i cebuli, i polać łyżką ziołowego sosu. Przykryć drugą połową bułki i podawać.

Opracowano na podstawie programu „Łatwa kuchnia indyjska”.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA