Boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki orzeszków piniowych
- 1 pęczek boćwiny
- ¼ szklanki wody
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym płaskim rondlu albo patelni na średnim ogniu. Pokrój czosnek na plasterki (ręcznie albo za pomocą szatkownicy) i smaż, aż się zrumieni. Dodaj orzeszki i smaż mieszając, aż będą rumiane. Wyjmij z naczynia czosnek z orzeszkami i odstaw na bok. Odetnij łodyżki boćwiny i pokrój liście na około 2,5-cm paski. Wlej wodę do rondla (patelni) i blanszuj łodyżki boćwiny, aż ciecz odparuje. Dodaj posiekane liście. Lekko dopraw solą i pieprzem i blanszuj, mieszając. Dodaj podsmażony czosnek z orzeszkami i skrop sokiem z cytryny. Dopraw, jeśli trzeba i podawaj na ciepło.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W