Bisque z homara

Bisque z homara
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • odłożone korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (około 3 szklanki)
  • 1 szklanka grubo posiekanego selera naciowego
  • 1 szklanka grubo pokrojonej cebuli
  • 4 nie obrane
  • zmiażdżone ząbki czosnku
  • ¾ szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki grubo posiekanego świeżego estragonu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól
  • w razie potrzeby
  • ¼ szklanki tłustej śmietany
  • 1 łyżka dobrego koniaku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu i wrzucić kawałki korpusów homarów. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dorzucić seler, cebulę i czosnek. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszać wino z mąką, aż powstanie gładka masa. Dodać mieszaninę z mąką, wlać wywar z gotowania homarów, uzupełnić przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 do 15 minut. Przelać przez sito. Przetrzeć łyżką, aby wydobyć jak najwięcej płynu. Przecedzić do rondla. (Należy uzyskać 3 do 4 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Spróbować i w razie potrzeby dosolić. Tuż przed podaniem, wlać śmietanę i koniak. Podgrzać, aż bisque zacznie wrzeć. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA