Bisque z homara
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy dobrej jakości
- odłożone korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (około 3 szklanki)
- 1 szklanka grubo posiekanego selera naciowego
- 1 szklanka grubo pokrojonej cebuli
- 4 nie obrane
- zmiażdżone ząbki czosnku
- ¾ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżeczki grubo posiekanego świeżego estragonu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
- w razie potrzeby
- ¼ szklanki tłustej śmietany
- 1 łyżka dobrego koniaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu i wrzucić kawałki korpusów homarów. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dorzucić seler, cebulę i czosnek. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszać wino z mąką, aż powstanie gładka masa. Dodać mieszaninę z mąką, wlać wywar z gotowania homarów, uzupełnić przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 do 15 minut. Przelać przez sito. Przetrzeć łyżką, aby wydobyć jak najwięcej płynu. Przecedzić do rondla. (Należy uzyskać 3 do 4 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Spróbować i w razie potrzeby dosolić. Tuż przed podaniem, wlać śmietanę i koniak. Podgrzać, aż bisque zacznie wrzeć. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W