Barwena jak w Bastii i spaghetti z botargą
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 67)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
6 dużych kawałków barweny (oraz podrobów barweny - wg Renego to wielki przysmak)
- 600 gr pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skorki)
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- majeranek
- olej do smażenia
-
-
Spaghetti:
- 500 gr spaghetti
- 1 garść pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- botarga (o ile lubicie, a portfel to zniesie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Sos : obierz i posiekaj czosnek, cebulę i pietruszkę (lub zmiksuj).
2. Obrane pomidory włóż do garnka ; dodaj mieszankę czosnkową, oliwę, majeranek, sól, pieprz. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu co najmniej pół godziny.
3. Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę na makaron.
4. Obtocz w mące dzwonka barweny. Rozgrzej olej na dużej patelni (co najmniej 1,5 cm wysokości). Usmaż rybę z obu stron, aż będzie złocista.
5. Ugotuj spaghetti - al dente.
6. Weź miskę. Wymieszaj w niej oliwę, drobno posiekany czosnek i posiekaną pietruszkę. Zetrzyj sporą ilość botargi (jedną trzecią kieszonki) i dodaj do oliwy. Odcedź makaron i wymieszaj z sosem.
7. Udekoruj świeżą pietruszką i płatkami botargi.
8. Podawać dzwonka ryby z sosem na wierzchu, obok spaghetti.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź