Babeczki z czekoladową lawą
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki
Składniki:
- ¾ szklanki startej lub drobno pokrojonej czekolady, gorzkiej lub deserowej
- ¾ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 jaja
- 2 żółtka
- ½ szklanki mąki pszennej lub migdałowej
- ½ szklanki masła
- szczypta soli
- kakao do obsypania foremek
- cukier puder i lody waniliowe do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem.
Do drugiej miski wbijamy jaja i ubijamy je mikserem. Jak tylko się rozkłócą, dosypujemy cukier i wlewamy wanilię i miksujemy, aż trochę się napuszą.
Wlewamy do nich przestudzoną czekoladę, chwilę miksujemy, dosypujemy mąkę i sól.
Formę do muffinek lub ramekiny spryskujemy olejem lub smarujemy masłem. Następnie oprószamy kakao. Wlewamy do ok. ¾ wysokości i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 8-10 minut.
Do drugiej miski wbijamy jaja i ubijamy je mikserem. Jak tylko się rozkłócą, dosypujemy cukier i wlewamy wanilię i miksujemy, aż trochę się napuszą.
Wlewamy do nich przestudzoną czekoladę, chwilę miksujemy, dosypujemy mąkę i sól.
Formę do muffinek lub ramekiny spryskujemy olejem lub smarujemy masłem. Następnie oprószamy kakao. Wlewamy do ok. ¾ wysokości i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 8-10 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W