Assam laksa

Assam laksa
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Zupy, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia malajska

Przygotowanie:

Składniki pasty laksa:
2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy

Pozostałe składniki:
łyżka oliwy
litr bulionu rybnego albo warzywnego
2 łyżki pasty laksa
łyżka pasty z tamaryndowca
4 oczyszczone krewetki z ogonami
1 filet z płaskogłowa
1 kalmar
makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)

Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka

Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.

Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA