Assam laksa
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Zupy, Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia malajska
Przygotowanie:
Składniki pasty laksa:2 suszone prażone chili
łyżeczka prażonej kolendry
2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
łyżeczka skórki z limetki
łodyga trawy cytrynowej
łyżeczka galangalu
4 czerwone chili
¼ filiżanki orzeszków makadamii
łyżka kolendry
łyżeczka kurkumy
Pozostałe składniki:
łyżka oliwy
litr bulionu rybnego albo warzywnego
2 łyżki pasty laksa
łyżka pasty z tamaryndowca
4 oczyszczone krewetki z ogonami
1 filet z płaskogłowa
1 kalmar
makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie
łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka
Przygotowanie:
Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.
Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.
Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia malajska
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W