Aloza z suszonymi śliwkami według Lucienne
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 56)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
-
1 aloza o wadze 2,3 kg, oskrobana i wypatroszona przez skrzela
- 750 gr. wypestkowanych śliwek suszonych
- 500 ml białego wina półsłodkiego typu jurançon, 500 ml wody
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 mały pęczek tymianku, pietruszki i liści laurowych
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podgrzać oliwę w dużym garnku, zeszklić cienko posiekane cebulę i szalotkę. Przykryć, by uniknąć przypalenia.
W tym czasie umyć ryby, wysuszyć je, pokroić w dzwonka o grubości 4 cm. Umieścić je w garnku, lecz nie na ogniu. Rozłożyć je na płasko, nie jedne na drugich. Dołożyć łeb i ogon dla nadania smaku.
Umyć i obrać marchewki, zetrzeć na grubej tarce. Do gotowania dodać rdzeń marchwi. Zalać winem, dołożyć pęczek ziół, sól, pieprz. Przykryć.
Gotować na bardzo małym ogniu (Lucienne stawia garnek z brzegu płyty) przez 48 godz. Nie wypróbowałam tego przepisu w Paryżu, ale sądzę że 36 godz. powinno wystarczyć, jeśli nie będziecie wyłączać gazu (Lucienne nie dokłada drew do pieca nocą).
4 do 5 godzin przed podaniem dodać do garnka suszone śliwki, lecz nie zanurzać ich w potrawie. Podawać polane sosem wraz ze śliwkami. Ości same znikną, niczym za sprawą magicznej różdżki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź