81.zimna zupa z groszku i mięty
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.81)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki
1 łyżka stołowa oliwy
6 dużych dymek, umytych i posiekanych w plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 plaster boczku, posiekany
500ml wywaru warzywnego
675g świeżego lub mrożonego groszku
1 sałata umyta i posiekana
duża garść świeżej, posiekanej mięty
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
Do podania
4 łyżki stołowe gęstej śmietany
gałązki mięty
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić dymkę, czosnek i boczek. Smażyć na małym ogniu 5-7 minut, aż dymka będzie miękka, ale nie zbrązowieje. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia. Dorzucić groszek, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać sałatę, wymieszać. Gotować 2-3 minut, aż groszek będzie miękki. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Wylać do miski i wystudzić. Przykryć i schładzać przez noc w lodówce. Nalać na schłodzone talerze. Ozdobić wzorkiem ze śmietany i gałązką mięty. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W