30.pudding z chleba
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.30)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Owoce175 g suszonych moreli
115 g suszonych jabłek
115 g suszonych gruszek
55 g suszonych borówek amerykańskich
325 g cukru
Pudding
8 żółtek
115 g cukru
450 ml mleka 3%
450 ml śmietany 36%
skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny (owoce umyć w gorącej wodzie)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczowego
szczypta gałki muszkatołowej
450 g brioszki, chałki lub czerstwej bułki
cukier
Przygotowanie
Owoce pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, wsypać 115 g cukru i gotować pod przykryciem 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić owoce, zachowując płyn. Odmierzyć płyn, dolewając wody do objętości 300 ml. Przelać do garnka, wsypać resztę cukru i gotować aż powstanie gęsty, złocisty syrop. Wylać syrop na dno 3-litrowej formy do zapiekania.
Brioszkę, bułkę lub chałkę okroić ze skórki i pokroić w kostkę 2 cm. Ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, wmieszać mleko i śmietanę. Dodać skórki z cytrusów, ekstrakt wanilii, wodę z kwiatu pomarańczowego i gałkę muszkatołową. Wszystko razem wymieszać. Zmieszać owoce z bułką i przełożyć do formy z syropem. Zalać masą żółtkową i odstawić na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Umieścić formę w głębokiej blasze i wlać do blachy tyle wody, by sięgała połowy wysokości formy. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut, posypać wierzch cukrem po 45 minutach pieczenia.
© ANTONY WORRALL THOMPSON
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W