Zupa z grzybem chaga i miso
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka
Składniki:
- Bulion z błyskoporkiem podkoworowym – chagą:
- 1 łyżeczka chagi w proszku
- 250 ml wody
Bulion z miso:
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka czosnku, startego
- 1 łyżeczka imbiru, obranego i startego
- 2 torebki dashi w proszku (8 g)
- 20 g wodorostów kombu
- 50 g grzybków shiitake, pokrojonych na małe kawałki
- 2 młode kapusty chińskie bok choy, poszatkowane
- 2 łyżki pasty miso
- 70 g tofu, pokrojonego na małe kawałki
- 2 łyżki dymki, posiekanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj bulion z grzybem chagą. Wsyp proszek do zimnej wody. Gotuj kilka minut na ostrym ogniu. Przecedź przez 2 filtry do ekspresu, aby był klarowny. Przelej z powrotem do garnka.
Zetrzyj do garnka czosnek oraz imbir. Dodaj dashi w proszku. Wrzuć podarte wodorosty kombu. Gotuj na małym ogniu, aż wodorosty zmiękną. Dodaj bok choy, grzybki shiitake i pastę miso. Po dodaniu miso nie dopuść do wrzenia.
Wrzuć tofu i dymkę do miski. Zalej zupą. Przybierz dymką.
Zetrzyj do garnka czosnek oraz imbir. Dodaj dashi w proszku. Wrzuć podarte wodorosty kombu. Gotuj na małym ogniu, aż wodorosty zmiękną. Dodaj bok choy, grzybki shiitake i pastę miso. Po dodaniu miso nie dopuść do wrzenia.
Wrzuć tofu i dymkę do miski. Zalej zupą. Przybierz dymką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W