Zupa z grzybem chaga i miso

Zupa z grzybem chaga i miso
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

Bulion z miso:
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka czosnku, startego
  • 1 łyżeczka imbiru, obranego i startego
  • 2 torebki dashi w proszku (8 g)
  • 20 g wodorostów kombu
  • 50 g grzybków shiitake, pokrojonych na małe kawałki
  • 2 młode kapusty chińskie bok choy, poszatkowane
  • 2 łyżki pasty miso
  • 70 g tofu, pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki dymki, posiekanej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj bulion z grzybem chagą. Wsyp proszek do zimnej wody. Gotuj kilka minut na ostrym ogniu. Przecedź przez 2 filtry do ekspresu, aby był klarowny. Przelej z powrotem do garnka.

Zetrzyj do garnka czosnek oraz imbir. Dodaj dashi w proszku. Wrzuć podarte wodorosty kombu. Gotuj na małym ogniu, aż wodorosty zmiękną. Dodaj bok choy, grzybki shiitake i pastę miso. Po dodaniu miso nie dopuść do wrzenia.

Wrzuć tofu i dymkę do miski. Zalej zupą. Przybierz dymką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA