Zupa piwna z rubinem, jersejem i makaronem

Zupa piwna z rubinem, jersejem i makaronem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.80

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 10 dag sera jersey
  • 10 dag Bursztyna
  • 15 dag makaronu kokardki
  • 4 plastry bekonu wysmażone na chrupko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Makaron ugotować. Usmażyć na chrupko całe plasterki bekonu. Warzywa obrać i pokroić w cząstki.
Pory poddusić na maśle razem z marchewką, czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką, i zasmażyć na złoto. Wlać zimne mleko, rozprowadzić, następnie wlać bulion i piwo. Krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej już zupy wsypać starty ser bursztyn, cały czas mieszając. Dodać makaron. Podawać z plastrem bekonu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA