Zupa piwna z rubinem, jersejem i makaronem
Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 por (tylko biała część)
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 listki laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka ciemnego piwa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 10 dag sera jersey
- 10 dag Bursztyna
- 15 dag makaronu kokardki
- 4 plastry bekonu wysmażone na chrupko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Usmażyć na chrupko całe plasterki bekonu. Warzywa obrać i pokroić w cząstki.
Pory poddusić na maśle razem z marchewką, czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką, i zasmażyć na złoto. Wlać zimne mleko, rozprowadzić, następnie wlać bulion i piwo. Krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej już zupy wsypać starty ser bursztyn, cały czas mieszając. Dodać makaron. Podawać z plastrem bekonu.
Pory poddusić na maśle razem z marchewką, czosnkiem, zielem i listkiem laurowym. Zmniejszyć ogień, warzywa oprószyć mąką, i zasmażyć na złoto. Wlać zimne mleko, rozprowadzić, następnie wlać bulion i piwo. Krótko gotować, przyprawić solą i pieprzem. Do wyłączonej już zupy wsypać starty ser bursztyn, cały czas mieszając. Dodać makaron. Podawać z plastrem bekonu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W