Zupa cebulowa z jabłkami i cydrem
Oceń przepis:
Przygotował:
Dave Myers
- Seria kulinarna:
- Wypieki Kudłaczy (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 75 g masła
- 1 kg cebuli
- pokrojonej w półtalarki
- 2 duże pory
- pokrojone w plasterki
- 3 jabłka odmiany deserowej
- obrane i pokrojone w ćwiartki
- 2 duże ziemniaki
- obrane i pokrojone w kostkę
- 150 ml cydru
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego
- 3 listki laurowe
- gałązka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużym garnku z grubym dnem stopić masło na średnim ogniu. Włożyć cebulę, pory i jabłka i smażyć 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy cebula, pory i jabłka zmiękną, dodać pokrojone ziemniaki i wlać cydr. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Wlać wywar, dodać listki laurowe, tymianek, sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Wyjąć listki laurowe i tymianek, odlać połowę zupy i zmiksować na gładko. Połączyć obie części zupy i podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dolać trochę bulionu warzywnego. Podawać posypaną tartym gruyerem, posiekanym szczypiorkiem, białym pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W