Zrazy wołowe z knedlami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Po-smak świata: Węgry (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia węgierska
Składniki:
Na zrazy:
- 4 plastry wołowiny z pierwszej krzyżowej
- 50 g ugotowanych w 2 szklankach wody suszonych borowików (wodę zachować)
- 1 spora gałązka świeżego rozmarynu + kilka listków do gotowania
- 8 plastrów suszonego jabłka
- sól, młotkowany pieprz do smaku + kilka ziaren pieprzu do gotowania
- 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki lub 1 łyżeczka paprykowej pasty węgierskiej
- olej lub smalec do smażenia
- 50 ml palinki śliwkowej lub śliwowicy
- Na knedle:
- 3 czerstwe bułki pszenne
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- pęczek natki
- 1 średnia cebula
- 50 g sera długodojrzewającego
- pieprz sól
- 1 łyżeczka masła
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wołowinę rozbić i natrzeć solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Na każdym płacie mięsa ułożyć osączone plastry borowików i jabłek, zwinąć zrazy i spiąć wykałaczką. Zrazy obsmażyć, zalać wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, dodać rozmaryn, ziarenka pieprzu, przykryć i gotować przez ok. 1,5h. Jeśli płynu będzie za mało można dolać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową lub paprykę. Całość podlać palinką i flambirować.
Knedle:
Bułki pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną masła. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, jak się zeszkli dodać posiekaną natkę. W misce połączyć wszystkie składniki, dolewając tyle wody, by otrzymać ciasto, z którego łatwo będzie można ulepić knedle. Kuleczki nadziewamy pokrojonym w kostkę serem długo dojrzewającym i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.
Knedle:
Bułki pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobiną masła. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, jak się zeszkli dodać posiekaną natkę. W misce połączyć wszystkie składniki, dolewając tyle wody, by otrzymać ciasto, z którego łatwo będzie można ulepić knedle. Kuleczki nadziewamy pokrojonym w kostkę serem długo dojrzewającym i gotujemy w osolonym wrzątku aż wypłyną na powierzchnię.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W