Ziołowe panisse z salsą verde
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki wody
- 6 łyżek oliwy extra vergine plus więcej do smażenia
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- ½ łyżeczki soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W średnim rondlu utrzyj mąkę z ciecierzycy z wodą i oliwą, podgrzewając na średnim ogniu. Gotuj stale mieszając około 7 minut, aż mieszanina będzie gęsta i gładka. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min. Wmieszaj zioła oraz sól i rozprowadź w kwadratowej foremce o boku 20 cm, wyłożonej folią plastikową, zupełnie ostudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem rozgrzej nieco oliwy na teflonowej patelni. Przełóż panisse na deskę i pokrój na 16 prostokątnych kawałków o wymiarach 2,5 x 10 cm. Smaż panisse po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Delikatnie przełóż na talerze i podaj z salsą verde.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W