Zimowa pomidorówka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.44)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 puszka całych pomidorów z puszki (800 – 1000g)
- 30 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka świeżych listków tymianku (niekoniecznie)
- 1 średnia marchew
- pokrojona w małą kostkę
- 1 łyżka zmielonego czosnku
- 1 mała cebula
- przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 litr wywaru lub wody
- ¼ posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Odcedzić pomidory i zachować zalewę. Pokroić na połówki w nieprzywierającym rondlu, skropić 2 łyżkami oliwy i posypać tymiankiem. Przysmażyć aż będą rumiane, kilkakrotnie przewracając na drugą stronę, ok. 30 minut. Drewnianą łyżką zeskrobać przypieczone kawałki pomidorów z rondla, w razie potrzeby delikatnie podlać wodą. Wlać pozostałą oliwę na głęboką patelnię lub do średniej wielkości rondla, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić czosnek i smażyć, aż zacznie nabierać koloru, ok. 1 minuty. Dodać marchew i cebulę, posypać solą i pieprzem, smażyć mieszając ok. 5 minut. Wlać wywar lub wodę, przysmażone pomidory i odcedzoną zalewę z pomidorów. Zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć ogień i dalej gotować pod przykryciem, aż warzywa będą bardzo miękkie, 20-30 minut. Posypać natką pietruszki i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W