Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska

Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 700 g małych ziemniaków
  • przekrojonych na połówki
  • ½ szklanki oliwek bez pestek w zalewie
  • posiekanych
  • ½ szklanki suszonych pomidorów bez zalewy
  • namoczonych w ciepłej wodzie
  • odciśniętych i
  • posiekanych
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty anchois (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ szklanki świeżych liści bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odlej i odparuj. Póki są gorące, zmieszaj je z oliwkami, suszonymi pomidorami, oliwą, sokiem cytrynowym, pastą anchois (ewentualnie) i czosnkiem. Dopraw do smaku (soli nie trzeba zbyt dużo, jeśli w ogóle). Przed samym podaniem posiekaj albo podrzyj liście bazylii, dodaj i wymieszaj sałatkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA