Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 700 g małych ziemniaków
- przekrojonych na połówki
- ½ szklanki oliwek bez pestek w zalewie
- posiekanych
- ½ szklanki suszonych pomidorów bez zalewy
- namoczonych w ciepłej wodzie
- odciśniętych i
- posiekanych
- ¼ szklanki oliwy extra vergine
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka pasty anchois (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ szklanki świeżych liści bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, odlej i odparuj. Póki są gorące, zmieszaj je z oliwkami, suszonymi pomidorami, oliwą, sokiem cytrynowym, pastą anchois (ewentualnie) i czosnkiem. Dopraw do smaku (soli nie trzeba zbyt dużo, jeśli w ogóle). Przed samym podaniem posiekaj albo podrzyj liście bazylii, dodaj i wymieszaj sałatkę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W