Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:650 g kapusty włoskiej
8 ziemniaków
150 g masła
sól i świeżo zmielony pieprz
300 g sera taleggio
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na ściereczce i osuszyć drugą. Wykroić głąb z kapusty i podzielić ją na liście. Wyciąć z liści główny, gruby nerw. Blanszować w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ściereczce. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Posypać solą i pieprzem, rozrzucić na wierzchu kawałki masła. Wyłożyć na ziemniaki warstwę kapusty. Pokroić ser na cienkie plasterki i rozłożyć na kapuście. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków tak, by plasterki zachodziły na siebie. Przykryć folią aluminiową i piec 25 minut, usunąć folię i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika, rozłożyć na talerze i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W