Zapiekanka z jajek i pomidorów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zapiekanki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 2 łyżki oliwy dobrej jakości
- 2 średnie cebule (około 360 g)
- pokrojone na plasterki (około 2 ½ szklanki)
- 4 łyżki posiekanego czosnku
- ¾ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 puszka (420 g) pomidorów obranych ze skórki
- ⅔ szklanki tartego sera szwajcarskiego (gruyere lub ementalera) lub mozzarelli (70 g)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaokrągloną końcówkę jajka nakłuć szpilką, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Odlać wodę i oziębić wodą z lodem przez 15 minut. Obrać ze skorupki i pokroić na 6 części. Jajka ułożyć w naczyniu żaroodpornym o pojemności 6 szklanek. Piekarnik rozgrzać do 200-u stopni C. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni tak, aby była bardzo gorąca, ale nie zaczęła się dymić. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, a potem dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz. Pomidory rozgnieść i przelać na patelnię razem z zalewą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Mieszaniną cebulowo-pomidorową zalać jajka. Posypać serem. Zapiekać przez 10 minut. Tymczasem rozgrzać grill. Po upieczeniu wstawić pod grill na 2-3 minuty w odległości 10 cm od źródła ciepła, aby zrumienić wierzch. Natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W