Zapiekanka z jajek i pomidorów

Zapiekanka z jajek i pomidorów
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 2 średnie cebule (około 360 g)
  • pokrojone na plasterki (około 2 ½ szklanki)
  • 4 łyżki posiekanego czosnku
  • ¾ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 puszka (420 g) pomidorów obranych ze skórki
  • ⅔ szklanki tartego sera szwajcarskiego (gruyere lub ementalera) lub mozzarelli (70 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaokrągloną końcówkę jajka nakłuć szpilką, aby zapobiec pękaniu podczas gotowania. Włożyć do garnka z wrzącą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez 10 minut. Odlać wodę i oziębić wodą z lodem przez 15 minut. Obrać ze skorupki i pokroić na 6 części. Jajka ułożyć w naczyniu żaroodpornym o pojemności 6 szklanek. Piekarnik rozgrzać do 200-u stopni C. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni tak, aby była bardzo gorąca, ale nie zaczęła się dymić. Wrzucić cebulę i smażyć przez 2 minuty, a potem dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz. Pomidory rozgnieść i przelać na patelnię razem z zalewą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 4 minuty. Mieszaniną cebulowo-pomidorową zalać jajka. Posypać serem. Zapiekać przez 10 minut. Tymczasem rozgrzać grill. Po upieczeniu wstawić pod grill na 2-3 minuty w odległości 10 cm od źródła ciepła, aby zrumienić wierzch. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA