Zakwas na żur
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 100 g mąki żytniej razowej (10 łyżek)
- kawałek skórki razowego chleba
- 2 ząbki czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do słoja lub kamionkowego garnka wkładamy wszystkie składniki i zalewamy 2 szklankami letniej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie powinien pojawić się przyjemny kwaskowy smak i charakterystyczny zapach. Im dłużej zakwas stoi, tym robi się kwaśniejszy. Jeśli chcecie zrobić większą ilość, to po 4-5 dniach należy rozlać go do butelek, zakorkować i trzymać w chłodnym miejscu. Zakwas na barszcz biały robimy z mąki pszennej, a na żur - z żytniej razowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W