Zakwas na chleb

Zakwas na chleb
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej jasnej chlebowej (15 czubatych łyżek)
  • 100 g startego jabłka bez skórki (ew. zamiast jabłka można dodać 5 g świeżych drożdży )
  • 200 ml letniej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W wysokim słoju mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2-4 dni, szczelnie zamykając. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy rano i wieczorem i „dokarmiamy” 100 g mąki żytniej (ja dodaję żytnią typu graham, zakwas wtedy wręcz wariuje!) Dlatego ważne jest, by trzymać go w dużym słoju np. 3-5 l. Dodajemy też 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, mieszamy dokładnie. Jeśli trzymacie go w cieple, „dokarmiajcie” codziennie, jeśli w chłodzie wystarczy raz w tygodniu dodawać mąkę i wodę. Ja trzymam na niezbyt ciepłym parapecie i dokarmiam co 1-2 dni. Uwaga! Zakwas można mrozić dzieląc go na 100 ml porcje i rozmrażać w razie potrzeby. Ale jak np. raz w tygodniu zabierzecie się za pieczenie chleba, lepiej dbajcie o niego, dokarmiajcie, a zawsze będziecie mieć pod ręką pracujący zakwas.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA