Zakwas na chleb
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 200 g mąki żytniej jasnej chlebowej (15 czubatych łyżek)
- 100 g startego jabłka bez skórki (ew. zamiast jabłka można dodać 5 g świeżych drożdży )
- 200 ml letniej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wysokim słoju mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2-4 dni, szczelnie zamykając. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy rano i wieczorem i „dokarmiamy” 100 g mąki żytniej (ja dodaję żytnią typu graham, zakwas wtedy wręcz wariuje!) Dlatego ważne jest, by trzymać go w dużym słoju np. 3-5 l. Dodajemy też 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, mieszamy dokładnie. Jeśli trzymacie go w cieple, „dokarmiajcie” codziennie, jeśli w chłodzie wystarczy raz w tygodniu dodawać mąkę i wodę. Ja trzymam na niezbyt ciepłym parapecie i dokarmiam co 1-2 dni. Uwaga! Zakwas można mrozić dzieląc go na 100 ml porcje i rozmrażać w razie potrzeby. Ale jak np. raz w tygodniu zabierzecie się za pieczenie chleba, lepiej dbajcie o niego, dokarmiajcie, a zawsze będziecie mieć pod ręką pracujący zakwas.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W