Vichyssoise
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Smak mojego życia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 55 g masła
- 1 posiekana cebula
- 300 g porów
- pokrojonych na cienkie plasterki
- ¼ szklanki białego wina
- 110 g ziemniaków
- obranych i pokrojonych w plastry
- 290 ml bulionu warzywnego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 290 ml mleka
- 2 łyżki śmietany
- garść posiekanego szczypiorku
- mała garść posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę oraz pory i podsmaż, aż zmiękną i się zeszklą, około 10-15 minut na małym ogniu. Dodaj ziemniaki, wlej wino i bulion, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem, dolej mleko i śmietanę. Ostudź i wstaw do lodówki przed podaniem. Podawaj ze szczypiorkiem i natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W