Tzatziki

Tzatziki
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 1 kg gęstego jogurtu naturalnego (greckiego)
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka białego octu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i posolić. Miksować ok. 20 sekund.
Przetrzeć zmiksowanego ogórka przez sito, aby oddzielić pulpę od soku. Płyn wylać, a pulpę przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Sos przelać do ozdobnego naczynia. Przybrać kawałkami czerwonej papryki i gałązkami natki.
Podawać ze świeżym chlebem domowego wypieku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA