Tzatziki
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 1 kg gęstego jogurtu naturalnego (greckiego)
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka białego octu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i posolić. Miksować ok. 20 sekund.
Przetrzeć zmiksowanego ogórka przez sito, aby oddzielić pulpę od soku. Płyn wylać, a pulpę przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Sos przelać do ozdobnego naczynia. Przybrać kawałkami czerwonej papryki i gałązkami natki.
Podawać ze świeżym chlebem domowego wypieku.
Przetrzeć zmiksowanego ogórka przez sito, aby oddzielić pulpę od soku. Płyn wylać, a pulpę przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Sos przelać do ozdobnego naczynia. Przybrać kawałkami czerwonej papryki i gałązkami natki.
Podawać ze świeżym chlebem domowego wypieku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W