Tortellini z koprem włoskim

Tortellini z koprem włoskim
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.21)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Ciasto:
4¾ szklanki mąki pszennej
6 dużych jajek o temperaturze pokojowej
½ łyżeczki soli

Farsz:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
280 g mielonej wieprzowiny
1¼ szklanki drobno startego parmezanu
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 duże jajka

Sos z kopru włoskiego:
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, pokrojona w plastry
1 główka świeżego fenkułu, pokrojonego w cienkie plasterki
2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka nasion fenkułu
2 szklanki śmietany kremówki
sól i pieprz
starty parmezan

Przygotowanie:
Zmiksuj pulsacyjnie składniki w malakserze, aż się połączą (ciasto będzie suche). Zawiń w plastikową folię i odstaw na 1 godz., by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz. Na średnim ogniu rozgrzej średniej wielkości rondel i wlej oliwę. Wsyp nasiona kopru włoskiego i smaż 1 min. Dodaj wieprzowinę i usmaż. Przełóż mięso do miski i wymieszaj z parmezanem, rozmarynem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz pieprzem (parmezan jest dość słony, więc nie trzeba dosalać). Roztrzep jajka w miseczce a następnie wmieszaj do mięsa. Rozwałkuj ciasto w maszynce do makaronu zgodnie z instrukcją producenta. Wytnij krążki o średnicy 5 cm i nałóż na każdy łyżeczkę farszu. Złóż każdy krążek na pół i sklej palcami brzegi, a następnie sklej przeciwległe rogi każdego pierożka. Ułóż je na blasze do pieczenia, a gdy podeschną, wstaw do lodówki przed gotowaniem. Zagotuj garnek wody i obficie posól. Wrzucaj pierożki na wrzątek i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 3 min). Dobrze osącz i odstaw na czas przygotowania sosu. Aby przyrządzić sos, rozgrzej oliwę na średnim ogniu, w dużym rondlu. Dodaj cebulę z fenkułem i duś mieszając, aż się zeszklą (ok. 5 min). Dodaj tymianek, nasiona fenkułu oraz białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż wino zredukuje się o połowę. Wlej śmietanę i gotuj, aż sos zacznie zostawać na wypukłej powierzchni łyżki. Dopraw sos do smaku i włóż do niego ugotowane pierożki. Zagrzej i podaj pierożki posypane startym parmezanem.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA