Tażin z jagnięciną i kiszoną cytryną
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- nieduża łopatka jagnięca
- 2 łyżki mielonej kolendry
- łyżka sumaku
- 2 łyżki kminu
- łyżeczka kminku
- 2 laski cynamonu
- szczypta szafranu
- pęczek świeżej kolendry
- główka czosnku
- kiszona cytryna
- filiżanka daktyli
- cebula
- litr bulionu wołowego lub jagnięcego
- 200 g kuskusu
- kawałek masła
- 250 ml bulionu drobiowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso nacieramy przyprawami i odrobiną oliwy. Odstawiamy na całą noc, następnie rumienimy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. W blenderze przygotowujemy pastę z cebuli, czosnku i kolendry. Pastę dodajemy do mięsa i podsmażamy całość przez 4-5 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości przez 2 godziny. Dodajemy daktyle i cytrynę. Gotujemy przez 10 minut. Podajemy z kuskusem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W