Tażin z jagnięciną i kiszoną cytryną

Tażin z jagnięciną i kiszoną cytryną
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • nieduża łopatka jagnięca
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • łyżka sumaku
  • 2 łyżki kminu
  • łyżeczka kminku
  • 2 laski cynamonu
  • szczypta szafranu
  • pęczek świeżej kolendry
  • główka czosnku
  • kiszona cytryna
  • filiżanka daktyli
  • cebula
  • litr bulionu wołowego lub jagnięcego
  • 200 g kuskusu
  • kawałek masła
  • 250 ml bulionu drobiowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawami i odrobiną oliwy. Odstawiamy na całą noc, następnie rumienimy ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni. W blenderze przygotowujemy pastę z cebuli, czosnku i kolendry. Pastę dodajemy do mięsa i podsmażamy całość przez 4-5 minut. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do miękkości przez 2 godziny. Dodajemy daktyle i cytrynę. Gotujemy przez 10 minut. Podajemy z kuskusem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA