Tarta z pomidorami, owocami kapara i oliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Curtis Stone
- Seria kulinarna:
- Kolacja jak z pudełeczka (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki
425g gotowego ciasta francuskiego (rozmrożonego)
10 podłużnych pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w plastry
3 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 główka endywii
135g słoiczek owoców kapara, odsączonych
135g słoiczek czarnych oliwek w zalewie z oliwy, odsączonych, bez pestek
oliwa z oliwek extra-virgin
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Potrzebne akcesoria
Pergamin, talerz o średnicy 15cm, nóż kuchenny, widelec, nóż z ząbkami do krojenia pomidorów, deska do krojenia, suszarka do sałaty, sitko
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natłuść pergamin. Za pomocą talerza lub miski o średnicy 15cm wytnij cztery koła w cieście francuskim. Przełóż je na pergamin i ponakłuwaj widelcem. Na kołach z ciasta połóż plastry pomidorów. Posyp posiekaną szalotką i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut aż się zezłocą. Do dużej miski wrzuć endywię, kapary, oliwki i wymieszaj. Przełóż tarty na talerze. Skrop je oraz brzegi talerzy oliwą z oliwek. Podawaj z sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W