Tarta z orzechami włoskimi

Tarta z orzechami włoskimi
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.40)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 110 g masła
  • plus do wysmarowania formy
  • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego (nie upieczonego)
  • półtorej szklanki cukru
  • 60 ml śmietanki
  • 2 i pół szklanki grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przygotować kawałek folii aluminiowej dwukrotnie większy od rozwałkowanego ciasta, połowę posmarować masłem. Położyć posmarowaną stroną na cieście, obciążyć suchą fasolą lub ryżem (ziaren można użyć ponownie do tego samego celu). Piec 12 minut, zdjąć folię i piec w temperaturze 180 stopni C, aż ładnie się zrumieni, kilka minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na blasze podczas przygotowywania nadzienia. W ciężkim 15-20 cm rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać cukier z łyżką wody, na średnim ogniu. Gotować, od czasu do czasu delikatnie potrząsając rondlem aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszać i zeskrobać z boków karmel odporną na gorąco, miękką łopatką. Masa będzie gotowa, kiedy nabierze złotego koloru. Zmniejszyć ogień, ostrożnie włożyć masło i śmietankę. Gotować ciągle mieszając, aż masło się rozpuści i masa będzie jednolita. Dodać orzechy i dużą szczyptę soli (niekoniecznie), rozsmarować na cieście. Chłodzić w lodówce przez ok. godzinę, posypać jeszcze raz solą i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA