Tarta z musem czekoladowo-pomarańczowym - Izabela Naczk
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
Składniki:
Spód:
- 1 czekolada gorzka
- 1 kostka masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli i półtorej łyżeczki proszku do pieczenia (nie musi być)
Mus:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 6 dużych jaj + 2 żółtka
- 8 łyżek likieru pomarańczowego
- 6 łyżek cukru pudru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 słoik powideł z gorzkich pomarańczy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam, razem z utartą na grubych oczkach gorzką czekoladą. Chowam ciacho do lodówki, żeby odpoczęło. Przygotowuję sobie blachę o średnicy 26 cm. Wykładam dno papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim blachę. Wyklejone ciasto obciążam groszkiem do pieczenia i piekę 15 min w 180 stopniach C. Po tym czasie wyjmuję ciasto, zdejmuję groszek i piekę jeszcze 5 min bez groszku. Wyjmuję upieczone ciasto, studzę. Powidłami smaruję dno upieczonego spodu.
Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.
Mus:
Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno dodając po trochu połowę cukru pudru. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, aż będzie błyszcząca i gładka. Żółtka ucieram z resztą cukru pudru i dodaję skórkę z pomarańczy. Czekoladę mieszam z likierem i dodaję do żółtek, szybko i intensywnie mieszam dodając część białka, potem dodaję resztę białka, znowu mieszam i wylewam na ciasto. Wszystko niestety muszę zrobić dość szybko, ponieważ czekolada szybko się ściąga.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Desery
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W