Tarta serowa z pomidorami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Na ciasto francuskie:
200 g mąki
½ łyżeczki soli
200 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżki lodowatej wody
Na nadzienie:
2 lekko ubije jajka + 1 żółtko do posmarowania ciasta
60 ml śmietany kremówki
250 g ricotty
200 g pokruszonej fety
100 g startego parmezanu
1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
3-4 dojrzałe pomidory, pokrojone
2 dojrzałe pomidory, drobno pokrojone
1 łyżka drobno posiekanej natki
sałata do podania
Ciasto:
Połącz mąkę z solą, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż ciasto zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Dodaj zimną wodę – wystarczy tylko tyle, by składniki się połączyły. Zamiast ugniatać ciasto dłońmi, posiekaj je nożem. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto – powinien powstać prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm. Krótsze boki zawiń, by zetknęły się pośrodku. Znów rozwałkuj ciasto, by powstał prostokąt 30 x 15 cm. Powtórz cały proces. Zawiń ciasto w folię spożywczą i ponownie włóż do lodówki na 30 minut.
Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto. Powinno być grube na 3 mm. Wytnij koło o średnicy 35 cm. Przełóż do lekko oprószonej mąką formy. Włóż do lodówki na 30 min.
Nadzienie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużej misce lekko ubij jajka i śmietanę. Dodaj ricottę, fetę i parmezan. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Nałóż masę serową na środek ciasta, pozostawiając pięciocentymetrowy margines przy krawędzi. Ręcznie unieś krawędzie i zagnij do środka. Na wierzchu ułóż pomidory. Posmaruj ciasto rozbitym żółtkiem i piecz 34-40 minut aż się zrumieni. Posyp posiekaną natką, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z sałatą.
Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W