Tarta morelowo-truskawkowa z gruszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.19)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Krem3 gruszki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone
1/8 filiżanki wytrawnego czerwonego wina
ćwierć filiżanki syropu klonowego
ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta białego pieprzu
Ciasto
¾ filiżanki mąki orkiszowej
pół filiżanki mielonych migdałów
szczypta soli
ćwierć filiżanki syropu klonowego
1/8 filiżanki oleju z krokosza
łyżka wody
kilka kropli esencji waniliowej
2 garści moreli i truskawek
polewa sojowa
Przygotowanie
Składniki kremu mieszamy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Gruszki powinny być miękkie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, żeby płyn odparował. Całość studzimy i miksujemy na gładką masę. Mąkę, migdały i sól przesiewamy. W oddzielnym naczyniu łączymy syrop klonowy, olej, wodę i esencję waniliową. Mieszając wlewamy płynne składniki do suchych. Zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia. Robimy widelcem kilka otworków. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy. Wierzch ciasta smarujemy kremem, na nim układamy kawałki moreli i truskawki. Podajemy z polewą sojową.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W