Tarta cytrynowo-bezowa
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Kruche ciasto
225 g mąki
szczypta soli
110 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
2 łyżeczki drobnego cukru
1 żółtko
trochę zimnej wody
Wypełnienie
100 g drobnego cukru
7 łyżka mąki kukurydzianej
otarta skórka i sok z 4 dużych cytryn
6 żółtek
100 g niesolonego stopionego masła
Beza
białka z 6 średnich naturalnych jajek
300 g drobnego cukru
Przygotowanie
Przesiej mąkę i sól przez sito do miski. Dodaj masło i wyrabiaj końcami palców, aż do uzyskania konsystencji tartej bułki. Dodaj cukier i szybko zagnieć ciasto wraz z żółtkiem i odrobiną wody. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C i nasmaruj wnętrze blachy do tart o średnicy 22 cm. Ustaw blachę na większej blasze do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na krążek takiej średnicy, aby wystawało poza blachę do tart – nie przykrawaj jeszcze brzegów ciasta na tym etapie. Wyłóż ciasto pergaminem i wypełnij fasolą, grochem albo syntetycznymi obciążnikami do pieczenia. Dopiero teraz odetnij nadmiar ciasta ostrym nożem. Piecz ciasto 15-20 minut lub do momentu, aż przybierze jasnozłote zabarwienie i wyschnie – usuń pergamin i obciążenie na ostatnie 5 minut pieczenia. A następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Przygotuj cytrynowy krem lemon curd, miksując najpierw w dużej misce cukier i mąkę kukurydzianą z dostateczną ilością wody, aby wytworzyć pastę. W rondelku zagotuj 50 ml wody ze startą skórką cytrynową. Cały czas miksując, stopniowo wlewaj gorącą ciecz do pasty z mąki kukurydzianej i cukru, aż masa stanie się gładka. Ubij żółtka jajek z sokiem cytrynowym i masłem. Wlej z powrotem do rondla. Podgrzewaj krem na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Wlej do podpieczonego w tortownicy ciasta i zostaw na trochę do przestudzenia. Aby przyrządzić bezę, ubij białka w dużej misce elektrycznym mikserem na sztywną pianę. Ciągle intensywnie miksując dodawaj stopniowo cukier, po łyżeczce na raz. Nałóż bezową masę do szprycy cukierniczej z prostą dyszą (albo do plastikowego woreczka z odciętym dolnym rogiem) i wyciśnij bezę na cytrynowe wypełnienie. Piecz 35-45 minut, aż beza podpiecze się na krucho z wierzchu, ale wewnątrz pozostanie miękka i żelowata. Podawaj w porcjach na ciepło lub na zimno.
© James Martin
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W