Tarta cebulowa według przepisu Marie-Sophie
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 78)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
-
Ciasto
- 226 gr migdałów w proszku
- 130 gr ziaren gryki zmielonych na mączkę
- 65 gr masy kokosowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Czarny pieprz, tymianek, rozmaryn
-
Do przybrania
- - 100 gr orzechów nerkowca
- - 2 łyżki kremu migdałowego (nazywanego także masłem migdałowym)
- ½ filiżanki wody (lub białego wina)
- - 3 łyżki białego wina
- - 1 łyżka drożdży piwnych
- Czarny pieprz
- ½ łyżeczki soli
- 50 gr suszonej cebuli
- 1 łyżeczka agar-agar rozpuszczonego w filiżance wody i zagotowanego
- 2 łyżeczki miso z jęczmienia
- 1 łyżka psyllium
- Ew. sok z cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować ciasto:
1. Wsypać migdały do misy od robota kuchennego i zmiksować je aż do otrzymania konsystencji proszku.
2. Dodać zmiksowane ziarna gryki, sól, oliwę i miąższ z kokosa. Zmiksować wszystko, aż do otrzymania ciasta przypominającego kruszonkę.
3. Umieścić ciasto w foremce z wyjmowanym dnem i uformować, przyciskając mocno dłonią.
4. Włożyć do zamrażarki na 1-2 godz.
Przygotować farsz:
1. Umieścić w blenderze orzechy nerkowca, drożdże piwne, 1 filiżankę wody, 3 łyżki białego wina, 2 łyżki mleczka migdałowego, ewentualnie 2 krople olejku z gałki muszkatołowej.
2. Dodać pieprz i zmiksować na małej mocy, żeby farsz się ujednolicił. Następnie zwiększyć moc blendera, dodać suszoną cebulę, wymieszać.
3. Rozpuścić agar-agar w filiżance wody, zagotować przed dodaniem do mieszanki. Dodać miso z jęczmienia oraz łyżkę psyllium, gdy jeszcze widełki się kręcą.
4. Wyjąć ciasto z zamrażarki, wlać na nie farsz z cebulą. Przybrać tartę suszoną cebulą. Odstawić na godzinę do zamrażarki.
5. Podać tuż po wyjęciu z zamrażalnika.
Rady Julie:
To ciasto nie może być długo poza zamrażarką, zwłaszcza w ciepłe dni. Powinno być podawane tuż po wyjęciu z zamrażarki.
Olejek z gałki muszkatołowej można zastąpić startą łupiną od orzecha.
Farsz należy od razu umieścić na foremkach z ciastem. Powinno zyskać odpowiednią konsystencję oraz temperaturę w nieco mniej niż godzinę w zamrażalniku.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź