Szwedzki gulasz śniadaniowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W interesie mięsożercy (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- szynka pokrojona w kostkę
- wołowina pokrojona w kostkę
- peklowana ligawa
- kiełbasa wieprzowa
- ½ filiżanki kaczego tłuszczu lub oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 łyżka świeżego lub mrożonego groszku
- 2 małe ziemniaki
- 1 jajko
- tosty z ciasta drożdżowego
- świeża natka pietruszki
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Lekko rozgrzej patelnię i polej ją tłuszczem z kaczki lub oliwą. Połóż na niej rozdrobniony czosnek i smaż na bardzo wolnym ogniu. Dorzuć posiekaną w kostkę szalotkę. Pokrój ziemniaki w plasterki i rozłóż na patelni. Nadaj postać kosteczek wszystkim kawałkom mięsa i dorzuć je do składników na patelni. Odkręć gaz, żeby zaczęły skwierczeć. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj groszek i zamieszaj. (Mrożony przelej wcześniej wrzątkiem.) Ukrój grube kromki ciasta drożdżowego i podpiecz je w piekarniku lub tosterze. Posyp gulasz świeżą natką pietruszki, odrobiną soli i pieprzu i przełóż na talerz. Sparz jajko. Uformuj w środku porcji mały dołek i ułóż tam żółtko w skorupce. Podawaj z tostami. Przed zjedzeniem wymieszaj żółtko z gulaszem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W