Sushi z krewetkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Aaron Craze
- Seria kulinarna:
- Rude Boy w kuchni (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- ½ opakowania ryżu do sushi (250 g)
- 8 dużych dużych surowych obranych krewetek
- dżem chili albo 1 drobno posiekana chili
- 4 łyżki japońskiego lub zwykłego majonezu
- 4 arkusze alg nori
- 8 liści młodej sałaty rzymskiej
- 1 awokado
- pokrojone w cienkie paski
- ½ ogórka
- pokrojonego w długie cienkie paski
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj ryż do sushi według przepisu na opakowaniu. Nadziej krewetki na szpadki, poczynając od ogona do głowy, dzięki czemu krewetki nie będą się zwijać. Rozgrzej blachę do pieczenia i piecz krewetki 3-4 minuty obracając. Gdy ostygną, zsuń je ze szpadek. Wymieszaj majonez z chili (albo dżemem chili). Przykryj matę do sushi plastikową folią. Rozłóż arkusz nori na macie krótszym bokiem do siebie, chropowatą stroną do góry. Wilgotnymi dłońmi, rozłóż ryż na 2/3 powierzchni arkusza nori, delikatnie ugniatając, żeby nie pognieść ziaren. Na dolnym brzegu arkusza (blisko siebie) ułóż na ryżu dwie krewetki, tak, żeby ogony wystawały poza arkusz nori. Przykryj krewetki dwoma liśćmi sałaty, na nich połóż po kilka pasków awokado i ogórka (również mogą wystawać poza brzeg nori). Na wierzch nałóż trochę majonezu. Zwiń sushi przy pomocy maty. Tuż przed końcem zwijania, zwilż wilgotnym palcem brzeg arkusza nori i dokończ rolowanie. Powtórz czynności z pozostałymi składnikami. Przekrój każdy wałek sushi na trzy równe części. Oczyść ostrze noża po każdym cięciu.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W