Suflet z marakują

Suflet z marakują
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Ainsley Harriott

Seria kulinarna:
Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 owoców marakui
  • jajko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 150 ml
  • kilka łyżeczek mąki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce marakui przekroić w poprzek, łyżeczką wybrać pestki, tak, aby powstały pucharki z połówek owoców. Pestki sok włożyć do miseczki. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić z łyżką cukru, aż zjaśnieje. Nadal mieszają wlać kilka łyżek ciepłego mleka, dodać mąkę i, ubijając, wlać resztę mleka. Przełożyć wszystko do rondelka i mieszając, podgrzewać na małym gazie, aż powstanie gesty sos. Białko ubić z pozostałą łyżką cukru na sztywną pianę. Do sosu jajecznego włożyć kilka łyżek nasion marakui, wymieszać, włożyć ubite białko i delikatnie wymieszać. Masą napełnić pucharki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 8 minut. Przez sitko odcedzić pozostałe pestki marakui. Sok podgrzewać w małym rondelku przez kilka minut, aż zgęstnieje. Gotowym sokiem polać suflety przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA