Suflet z marakują
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 6 owoców marakui
- jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 150 ml
- kilka łyżeczek mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Owoce marakui przekroić w poprzek, łyżeczką wybrać pestki, tak, aby powstały pucharki z połówek owoców. Pestki sok włożyć do miseczki. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić z łyżką cukru, aż zjaśnieje. Nadal mieszają wlać kilka łyżek ciepłego mleka, dodać mąkę i, ubijając, wlać resztę mleka. Przełożyć wszystko do rondelka i mieszając, podgrzewać na małym gazie, aż powstanie gesty sos. Białko ubić z pozostałą łyżką cukru na sztywną pianę. Do sosu jajecznego włożyć kilka łyżek nasion marakui, wymieszać, włożyć ubite białko i delikatnie wymieszać. Masą napełnić pucharki, zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 8 minut. Przez sitko odcedzić pozostałe pestki marakui. Sok podgrzewać w małym rondelku przez kilka minut, aż zgęstnieje. Gotowym sokiem polać suflety przed podaniem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W