Sos pomidorowy 4
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kurs gotowania Donny Dooher (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Przygotowanie:
Składniki1 szklanka (250 ml) oliwy z oliwek
1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli
2 roztarte ząbki czosnku
½ łyżeczki (2 ml) suszonego, pokruszonego chilli
1 duża puszka (840 ml) całych, włoskich pomidorów
2 łyżki stołowe (30 ml) koncentratu pomidorowego
1 ½ łyżeczki (7 ml) cukru
2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanego majeranku
1 ½ łyżeczki (7 ml) posiekanej bazylii
1 ½ łyżeczki (7 ml) gruboziarnistej soli
Przygotowanie
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Dusić cebulę, czosnek i chilli 5 minut, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać pomidory z sokiem, koncentrat pomidorowy i cukier. Zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż sos zgęstnieje. Studzić 10 minut. Zmiksować na gładkie puree. Wymieszać z oliwą extra virgin, majerankiem, bazylią i solą. Przechowywać do 1 tygodnia w lodówce lub do 1 miesiąca w zamrażarce.
© Donna Dooher
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W